Coasta de Fildeș ridica interdicția privind exportul de cacao

Instabilitatea politică din Coasta de Fildeş a dus la creşterea preţului materiei prime pentru produsele pe bază de cacao pe ambele părţi ale Atlanticului.

Criza a început după alegerile din noiembrie, anul trecut, care au fost câştigate, conform ONU, de către Alassane Ouattara. Cu toate acestea, preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo, a refuzat să renunţe la poziţie, păstrând controlul asupra porturilor şi a exportului de cacao.

Ouattara a cerut o interdicţie asupra exporturilor de cacao şi având sprijinul statelor dezvoltate din Vest, a impus sancţiuni comerciale împotriva preşedintelui Gbagbo şi a acelor instituţii care îl sprijină, tăindu-i fondurile şi forţându-l să renunţe la putere.

Navele Uniunii Europene nu au voie să andocheze în porturile ivoriene. Drept urmare, pentru prima oară în 32 de ani, preţurile au atins valori-record de 3.714 dolari/tonă, fermierii temându-se să nu se deprecieze producţia înainte de a ajunge pe piaţă.

Transporturile de boabe de cacao înregistrate în ultimele două săptămâni (până la data de 3 martie) au scăzut cu 99% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit cifrelor. Aproximativ 475.000 de tone de boabe de cacao, echivalentul a mai mult de o treime din producţia anuală a Coastei de Fildeş, sunt păstrate pe docurile ivoriene.

Conflictul a escaladat atunci când preşedintele Gbagbo a ordonat companiilor să exporte boabele de cacao până la sfârşitul lunii sau vor suferi sancţiuni. De asemenea, a obţinut controlul exporturilor şi a achiziţiilor locale de cacao. Din aceste cauze, preţul la caco s-a depreciat puţin, aşteptându-se la o creştere a ofertei.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,059 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » Coasta de Fildeș ridica interdicția privind exportul de cacao
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: