Consiliul Concurenței a extins investigația privind posibila trucare a unor licitații de către companii de pe piața lactatelor

Consiliul Concurenţei a anunţat azi, 12 februarie 2014, printr-un comunicat oficial, că a extins investigaţia privind posibila trucare a unor licitatii pentru atribuirea contractelor de “furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari” (în cadrul programului numit  “Cornul si Laptele”).

milkAvem indicii referitoare la alte 3 licitaţii publice organizate de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi  Consiliul Judeţean Dolj in cadrul cărora au ofertat mai multe companii, iar în urma licitaţiei electronice fiecare a câştigat cel puţin un lot, comportament care, pare a fi similar celui de la Giurgiu, creând astfel suspiciunea unor trucări de licitaţii prin împărţirea loturilor” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Credit foto: Shutterstock

Inspecţiile inopinate din piaţa lactactelor au vizat toate companiile participante la licitaţiile respective: SC Albalact SA, SC Dorna Lactate SA, SC Simultan SRL, SC Lactaprod SRL, SC Bampan Impex SRL, SC Deltalact SA, SC FarKas Trans SRL, SC Dincudana SRL, SC Prodlacta SA şi SC Sole Mizo Romania SRL. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza echipei de investigaţie, în cadrul procedurii specifice investigaţiei.

La ora actuală, investigaţia se referă la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Ialomiţa în anii 2010 şi 2011, Consiliul Judeţean Dolj în anul 2010 şi Consiliul Judeţean Giurgiu în anul 2010, în vederea atribuirii contractelor de “furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari”, iar companiile suspectate sunt  S.C. Dorna S.A., S.C. Albalact S.A., S.C. Simultan S.R.L., S.C. Lacta S.A. şi S.C. Deltalact S.A.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practice concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *