Consiliul Concurenței cercetează o posibilă poziție dominantă pe piața zahărului alb din România a Companiei Agrana Zucker

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de Agrana Zucker în vederea înlăturării îngrijorărilor de ordin concurenţial identificate în analiza operaţiunii de preluare a activelor întreprinderilor SC Zahărul Liești SA şi SC Lemarco Cristal SRL.

Agrana in RomaniaConsiliului Concurenţei i-a fost notificată intenţia de a se realiza o concentrare economică prin dobândirea de către Agrana Zucker a controlului unic direct asupra SC Zahărul Liești SA şi SC Lemarco Cristal SRL.

În urma analizei preliminare, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia este de natură să ridice obstacole semnificative în calea concurenţei efective şi a identificat principalele probleme de ordin concurenţial, respectiv posibilitatea consolidării unei poziții dominante pe piața zahărului alb din România, în special, pe segmentul retail și a creșterii prețului zahărului alb în retail, în contextul restrângerii accesului la materie primă ieftină.

Angajamentele propuse de Agrana constau în transferul licenţelor de import aferente fabricilor SC Zahărul Liești SA şi SC Lemarco Cristal SRL către procesatori de zahăr brut din România, pentru o anumită perioadă de timp (până la 30 septembrie 2017), precum și în promisiunea de a nu achiziţiona nici o altă fabrică de zahăr de la jucători terți pe piața din România timp de 5 ani. Conţinutul angajamentelor formulate de Agrana Zucker sunt publicate pe pagina de internet a autorităţii de concurenţă, la adresa: http://www.consiliulconcurentei.ro.

După analiza observaţiilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei poate solicita părţilor modificarea propunerilor şi poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Angajamentele părţilor sunt monitorizate pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenţei, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de către autoritatea de concurenţă.

La începutul lunii februarie 2014, producătorul austriac de zahăr Agrana Zucker, o divizie a grupului german Suedzucker, a anunţat că a ajuns la un acord cu firma românescă Lemarco S.A. pentru a prelua fabricile sale de zahăr de la Urziceni şi Lieşti.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *