Prodplast – investiții de peste 2.400.000 de euro în producția locală de produse biodegradabile și compostabile

Compania Prodplast, unul dintre cei mai importanți producători de ambalaje din România, cu o expriență de peste 60 de ani, continuă investițiile în fabrica din Buftea, unde va crește capacitatea de producție în vederea realizării de noi produse biodegradabile și compostabile. În urma acestei investiții, de peste 2.400.000 de euro, Prodplast devine cel mai mare producător din Europa Centrală și de Est pe segmentul produselor compostabile. Interviu cu Tudor Georgescu, Director General Prodplast.

Prodplast

Investiția în proiectul Europa Verde – Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare și ecologice este de peste 2.400.000 de euro, iar Prodplast beneficiază de ajutor de 950.000 de euro, oferit de granturile acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul programului „Creșterea IMM-urilor din România.”

Ce presupune investiția?

Investițiile sunt de natură tehnologică, în echipamente de ultimă generație pentru producția de produse biodegradabile și compostabile. Produsele pe care ne propunem să le realizăm în cadrul proiectului sunt pungi compostabile pentru raioanele de fructe și legume din cadrul supermarketurilor, folii subțiri compostabile pentru scutece și  folie de mulcire folosită în agricultură. Produsele au la bază granule din amidon de porumb, o materie primă rapid regenerabilă.

Produsele noastre abordează două probleme sociale cu care ne confruntăm în aceste vremuri: poluarea cu plastic și risipa de mâncare și se aliniază principiilor unei economii circulare. Prin acest proiect ne propunem să dezvoltăm ambalaje inovatoare, sustenabile, ca o soluție la cele din plastic de unică folosință.

Cu cât va crește capacitatea de producție, odată cu noua investiție?

În cadrul proiectului Europa Verde, dezvoltăm linii noi de produse reușind astfel să realizăm o diversificare a portofoliului. La finalul proiectului, în iunie 2021 vom avea o capacitate de producție de 10.000 de tone/an. În momentul de față am reușit să dezvoltăm cea mai mare capacitate de producție din Europa Centrală și de Est, cu echipamente de ultimă generație, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, reușim să oferim produse care să le înlocuiască pe cele realizate din petrol și combustibili fosili, cu unele care au la bază amidonul de porumb. Eficiența energetică a echipamentelor noastre ne ajută să reducem și mai mult impactul produselor asupra mediului înconjurător.

Ce alte produse se vor produce?

Divizia BIO va continua dezvoltarea acestor produse în perioada următoare în direcția ambalajelor flexibile: pungi cu bariera ridicată pentru carne, pungi pentru curierat, pentru ambalarea articolelor de îmbrăcăminte, dar și pentru aplicații cu valoare adăugată ridicată, precum ambalaje pentru cafea, chips-uri, precum și pentru majoritatea articolelor ce se găsesc pe rafturile supermarket-urilor.

Până acum am dezvoltat mai multe produse cu caracteristici foarte bune de biodegradabilitate marină, dar urmează să vedem dacă reușim să și scalăm producția lor, deși nu considerăm că vreun produs ar trebui vreodată să ajungă în mări și oceane. De asemenea, lucrăm cu institute de cercetare și parteneri de top în domeniu: din Italia, Austria sau Japonia, astfel încât ne place să credem că orice inovație în domeniu va ajunge rapid și în România.

Cum arată piața locală de profil?

Directivele impuse de EU, dar și interesul consumatorului final privind protecția mediului au impulsionat piața de produse biodegradabile și compostabile. E drept, nivelul de adaptare este încă redus, însă trendul este unul crescător. Această reacție întârziată și groaie apare mai ales din cauza problemelor de gestionare a deșeurilor cu care se confruntă România. În momentul acesta, avem multe zone în care colectarea separată este limită, iar compostarea industrială (gestionarea fracției umede) aproape că lipsește complet. Noi credem totuși că aceasta din urmă se va dezvolta, având în vedere țintele impuse de UE și amenzile aferente în cazul neîndeplinirii acestora.

Zona de retail a răspuns cel mai bine la provocarea reducerii plasticului de folosință și ș-a adaptat rapid schimbărilor impuse de EU. Mai mult de atât, tot în zona de retail am întâlnit parteneri interesați să dezvolte partea de compostare a deșeurilor organice, cât și a produselor biodegradabile și compostabile pe care le pun la raft.

Prin contractul cu distribuitorul Biodeck, primul brand din România care oferă publicului farfurii, pahare, tacâmuri, saci și pungi făcute din surse regenerabile derivate din plante, Prodplast produce în Buftea ambalaje compostabile, pe baza de plante pentru majoritatea lanțurilor de retail din Romania: Carrefour, Mega Image, Auchan, PENNY Market etc.

Care sunt perspectivele pentru extinderea și către alte piețe?

Grupul nostru a dezvoltat parteneriate de distribuție în majoritatea țărilor din regiune: Moldova, Bulgaria, Ungaria, Polonia, dar și în țările scandinave, unde suntem prezenți prin grupul BioBag International din Norvegia. În prezent, pregătim lansarea unui birou de lucru în Franța și extinderea pe piețele din Grecia și Croația.

Proiectul Europa Verde

Proiectul Europa Verde abordează o gamă largă de probleme de gestionare a deșeurilor organice și le oferă soluții sustenabile. O parte din problemele pe care le adresează proiectul sunt: ​​cererea crescută de produse sustenabile pentru înlocuirea celor din plastic de unică folosință ca urmare a schimbărilor legislative la nivelul UE, poluarea cu plastic de unică folosință și reciclarea deșeurilor organice.

Prin produsele pe care le realizăm ne dorim să oferim o soluție de colectare separată a deșeurilor organice în vederea compostării. Compostul rezultat este un îngrășământ natural foarte puternic și care ajută la regenerarea solului. Credem că principiile economiei circulare oferă răspunsul la o parte din problemele de poluare cu care se confruntă umanitatea, de aceea oferim produse care respectă aceste principii.

Cum se realizează colectarea separată?

Colectarea separată a deșeurilor este procesul prin care putem sorta deșeurile pe care le producem și poate una dintre cele mai importante acțiuni pe care le putem face pentru mediul înconjurător.

În funcție de tipul deșeului, se pot colecta: hârtie și carton, plastic, sticlă, metal, ulei uzat, deșeuri electrice, baterii și acumulatori, textile, resturi alimentare organice, resturi vegetale din curte, bucăți de lemn, becuri, corpuri de iluminat. În mare parte din România, se sortează deocamdată doar pe doua fracții: uscată (plastic, carton, sticlă, etc) și umed (resturi alimentare, organice, etc).

De ce e important să sortăm separat deșeurile pe care le producem?

Răspunsul scurt ar fi: dacă nu separăm deșeurile, vor ajunge la groapa de gunoi, unde încep să emită gaz metan, unul dintre principalii responsabili pentru schimbările climatice și încălzirea globală.

Cu toții suntem de acord că ar trebui să reciclăm mai mult – acasă, la birou, mulți deja o fac. Dar pentru ca materialele să fie cu adevărat reciclate, trebuie mai întâi să-și găsească drumul către fluxul de deșeuri adecvat, astfel încât să ajungă la locul potrivit pentru reciclare. Acest lucru se poate face prin colectare.

Pentru o reciclare eficientă, avem nevoie de o colectare eficientă, iar acest lucru trebuie să înceapă în casele noastră și apoi la stația de sortare. De aceea, atunci când aruncați o sticlă în coșul adecvat de sortare, ajutați sortarea reciclabilelor. Sortarea la domiciliul este primul pas către reciclare.

Fiecare acțiune pozitivă pe care o facem, contează.

Context legislativ european

În 2018 a fost adoptată legea prin care se interzicea consumul de pungi din plastic la casele de marcat, iar în 2019 interdicția a vizat și pungile de fructe și legume din plastic.

La jumătatea anului trecut, Consiliul European a decis că utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosință va fi interzisă prin directiva Single Use Plastics. Interdicția se va aplica unui număr de 10 produse din plastic de unică folosință care sunt fabricate integral sau parțial din materiale plastice și au o durată scurtă de folosire, printre care: farfurii, tacâmuri, paie, bețișoare de urechi.

Prodplast

Cu peste 60 de ani de experiență în fabricarea ambalajelor și în producția de aplicații industriale, Prodplast este unul dintre cele mai importanți jucători din piața de profil autohtonă. Produsele sunt cunoscute atât pe piața românească cât și în străinătate, fiind comercializate în peste 25 de țări și 4 continente. Compania este cotată la Bursa de Valori București.

Mai multe informații pe www.prodplast.com sau la adresa de e-mail: office@prodplast.ro

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Un comentariu la „Prodplast – investiții de peste 2.400.000 de euro în producția locală de produse biodegradabile și compostabile”

  1. Buna ziua.Spuneti va rog daca produceti Poliamid PA6 granule, pretul si posibilitatea livrarii in R.Moldova. Multumim, Ilie Hancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *