Sara Lee a primit o oferta de preluare externa din…Brazilia

Cel mai recent exemplu de companii bogate de pe pietele emergente, ce detin sume considerabile de banii lichizi si care cauta sa asimileze companii americane importante, este JBS SA – o companie braziliana de procesare a carnii, care doreste sa preia compania Sara LeeCorp., conform The Wall Street Journal. JBS, o compania situata in Sao Paulo, a abordat compania Sara Lee cu o propunere de preluare iar discutiile continua de cateva luni de zile. Doar in ultimele saptamani oferta celor de la JBS a fost luata mai in serios, au afirmat persoane din anturajul companiei americane.

JBS, este unul dintre cei mai mari procesatori de carne din lume ce a inceput sa se extinda la nivel mondial inca din 2005. In 2007 a achizitionat compania americana de impachetare a carnii Swift & Co pentru suma de 225 milioane dolari, preluand si datoriile companiei in valoare 1,23 miliarde dolari. Un an mai tarziu achizitioneaza si divizia Smithfield Beef apartinand companiei Smithfiled Foods. In 2009 incheie un accord de achizitionare a pachetului majoritar de actiuni al producatorului american de pui Pilgrim Prideout, care era in prag de faliment, pentru suma de 2,8 miliarde dolari.

Fondata in 1993, Sara Lee, s-a luptat ani de zile cu perfomante slabe ale managementului stocului si cu orientarea sa strategica, timp in care a operat mai multe afaceri precum: o companie de lenjerie, prepararea produselor din piele, sau productia cremei de pantofi Kiwi. In ultimul deceniu, a renuntat la aceste afaceri si s-a axat in intregime pe cafea si procesarea carnii, ajungand la un capital de piata de aproximativ 11 miliarde de dolari. Chiar la inceputul acestei luni, Unilever a finalizat achizitia diviziei Personal Care and European Laundry apartinand companiei Sara Lee.

Inca nu e exista o decizie finala in cazul JBS – Sara Lee, cei de la Sara Lee avand optiunea de a se opune vanzarii. JBS detine o piata de capitalizare aproape egala cu Sara Lee, lucru care ar putea crea dificultate in a finanta o preluare integrala.

Cei de la JBS nu au raspuns intrebarilor presei, iar cei de la Sare Lee au refuzat sa comenteze acest subiect. Consilierul celor de la JBS este J.P. Morgan Chase & Co., iar Banca Americana Merrill Lynch este consilierul celor de la Sara Lee – conform persoanelor care cunosc acest caz in mai de aproape.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *