Consiliul Concurenței – Raport asupra activității din 2017

În 2017 au fost declanşate 19 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii Concurenţei, cu 31,5% mult faţă de anul precedent, conform datelor furnizate de Consiliul Concurenței în urma unei analize a activităţii sale în anul 2017.

Consiliul ConcurențeiÎn acelaşi timp, comparativ cu ceilalţi ani, în 2017 s-au înregistrat cu 6 mai multe faţă de 2015, iar comparativ cu anul 2014, numărul investigaţiilor declanşate s-a dublat.

Investigaţiile vizează, printre altele, piaţa leasingului financiar şi a creditelor de consum, serviciilor de distribuţie a gazelor naturale şi a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviaţie, maşini şi utilaje agricole, semnalizare rutieră.

Cele mai multe investigaţii deschise vizează cartelurile, urmate de investigaţii privind abuzul de poziţie dominantă.

Autoritatea de concurenţă a finalizat în anul anterior 18 investigaţii, dintre care 78% vizează sectoare cheie: energie, licitaţii, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi) etc.

La sfârşitul anului 2017, Consiliul Concurenţei avea în derulare 36 de investigaţii privind posibila încălcare a legii concurenţei, cu una mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 47% dintre investigaţiile în desfăşurare la 31 decembrie 2017 vizau înţelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de poziţie dominantă.

Preluarea Covalact SA și Lactate Harghita SA de către Grupul Lactalis a fost autorizată cu condiţia de a cesiona marca de unt „La Dorna”

Autoritatea de concurenţă, pe parcursul anului 2017, a emis 60 de decizii privind notificările concentrări economice, cu 3 mai puţine faţă de anul trecut. Dintre cele 60 de tranzacţii analizate, cea mai importantă din zona industriei FMCG a fost preluarea Covalact SA și Lactate Harghita SA de către Grupul Lactalis, preluare ce a fost autorizată cu condiţia de a cesiona marca de unt „La Dorna”.

Tot în 2017, a fost aprobată finanţarea proiectului Proiect BigData, proiect prin care se urmăreşte dezvoltarea şi implementarea unor aplicaţii informatice adaptate nevoilor de prevenţie specifice ale Consiliului Concurenţei pentru monitorizare de licitaţii trucate, cartel screening, grupuri de interese, anchete sectoriale şi concentrări economice.

În anum 2018, Consiliul Concurenței va extinde Monitorul Prețurilor cu un nou proiect, Monitorul Carburanților, prin aprobarea memorandumului cu tema „Măsuri destinate consolidării cadrului legal cu privire la monitorizarea şi evaluarea funcţionării pieţei de carburanţi”.

Consiliul Concurenţei

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenței a generat peste 1 miliard de euro economii pentru cetățenii români, arată un studiu al Academiei de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurență din România asupra 10 industrii-cheie din economia națională: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și respectiv profesii liberale.

Consiliul Concurenței

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *