Cora va contesta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei. Declarația oficială a retailerului

România Hypermarche, operatorul rețelei de hipermarketuri Cora, a anunțat că a luat la cunoştinţă de decizia anunţată azi, 31 ianuarie 2019, de Consiliul Concurenţei privind sancţionarea companiei cu suma de 12.410.834 lei (2,66 milioane euro), alături de sancţionarea altor retaileri şi furnizori din piaţa de retail, acuzați fiind de fixarea prețurilor.

coraLa acest moment, Cora aşteaptă motivarea deciziei Consiliului Concurenței pentru a analiza argumentele autorității de concurență și își rezervă dreptul de a contesta decizia în instanţă.

Iată care este poziția oficială a retailerului Cora in legatura cu decizia Consiliului Concurenței:

“Respingem categoric acuzaţiile Consiliului Concurenţei care a luat această decizie fără o minimă analiză economică, deşi regulile de concurenţă nu pot fi aplicate în absenţa identificării şi evaluării realităţilor economice.

Acuzațiile aduse de autoritatea de concurență se întemeiază exclusiv pe prezumțiile acesteia nesusținute din punct de vedere probatoriu. La dosarul de investigație nu există nicio dovadă din care să reiasă că societatea noastră ar fi săvârșit fapta anti-concurențială pretinsă de Consiliul Concurenței.

Menţionăm ca societatea noastră a pus la dispoziţia Consiliului Concurenţei numeroase documente din care rezultă neîndoielnic că în situaţiile investigate nu a existat nicidecum vreo înțelegere anti-concurențială între Cora și furnizorii săi  privind stabilirea prețului de revânzare pentru anumite produse.  Dimpotrivă, după cum rezultă din toate documentele furnizate autorității de concurență, Cora a stabilit întotdeauna independent prețurile de revânzare, iar clienţii Cora au beneficiat de preţuri reduse, niciun consumator fiind prejudiat.”

Reamintim că sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind fixarea prețurilor, în perioada 2010-2016, între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și unii furnizori ai acestora, mai exact companiile FMCG: Quadrant-Amroq Beverages, Star Foods, Strauss România și Nelson Prod.

Valoarea totală  a amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței a fost de 87.713.336 lei (aprox. 18,8 milioane euro).

Consiliul Concurenţei a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

cora România

Prezentă de 16 ani pe piața din România, parte a grupului Louis Delhaize, cora România operează în prezent 11 hipermarketuri în București și în marile orașe din țară.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *