Furnizorii retailului modern nu au realizat încă impactul Legii Supermarketurilor asupra lor

În acest articol menţionam că deşi ţinta iniţiatorilor legii a fost retailul modern, legea va afecta nu doar retailul modern, ci şi furnizorii acestuia (producători, importatori, distribuitori), în egală măsură şi nu doar furnizorii de produse alimentare.

Intenţia Legii a fost să reglementeze strict produsele proaspete si să fie aplicată peste 6 luni, iar ce a ieşit, în formă finală, a fost o lege care afectează toate categoriile de produse si cu un termen de aplicare de 3 zile.

FurnizoriiCum afectează legea pe toţi furnizorii ?

Conform legii, toţi comercianţii vor trebui să-şi respecte noul termen de plată de maxim 7 zile către furnizorii de produse fresh dar o vor face în detrimentul celorlalţi furnizori care nu sunt restricţionaţi (furnizori de produse non-food, de servicii, de utilităţi).

Credit Foto: shutterstock.com

Pe de altă parte, conform altei prevederi ale Legii, retailerii nu mai pot factura servicii, așa că furnizorii vor avea nevoie să își creeze foarte rapid și o capacitate logistică adecvată – depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiză etc.

În plus, toţi furnizorii de produse alimentare vor fi nevoiţi, în curând, să se aşeze la masă cu fiecare retailer şi să-şi rediscute condiţiile comerciale, în lumina noii legi. Cum va fi posibil acest lucru, şi anume să se schimbe toate contractele în doar 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, nimeni nu ştie. Este, practic, imposibil.

Foarte ciudată este letargia furnizorilor, în general, în legătură cu această lege şi lipsa de reacţie, în condiţiile în care un întreg lanţ comercial va fi dereglat, deci îi va afecta şi pe aceştia, semn că ori au citit în diagonală legea şi au tras, în mod eronat, concluzia că nu îi afectează, ori nu au citit-o absolut deloc. Altfel nu ne explicăm lipsa de reacţie.

Îi invităm să recitescă legea care stă să intre în vigoare şi să ne scrie punctele lor de vedere pe care le vom prelua negreşit. AICI se poate parcurge, în întregime, documentul aprobat de Camera Deputaţilor.

Gelu Goran, avocat partener la Casa de Avocatură Biriş Goran, a precizat că „un procent de 80 – 90 % dintre furnizorii de produse alimentare nu cunosc impactul pe care modificările aduse legii 321 îl va avea asupra afacerii lor.” Precizarea a venit în contextul unei conferinţe de presă restrânse ce a avut loc ieri, conferinţă organizată de AMRCR în care a fost prezent şi un reprezentant al retailului modern, PROFI, alături de avocatul Gelu Goran de la Casa de Avocatură Goran Biriş.

În legătură cu această întâlnire, revenim cu un material separat.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *