Consiliul Concurenței a autorizat preluarea magazinelor real de către Grupul Auchan

Auchan-logoConsiliul Concurenţei a anunţat azi, 30 iulie 2013, că a autorizat operaţiunea de concentrare economică prin care Auchan România achiziţionează 20 de magazine real în România.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice.

Operaţiunea analizată conduce la suprapuneri pe orizontală în ceea ce priveşte activităţile de comerţ cu amănuntul de produse de consum curent ale celor doi operatori pe mai multe pieţe relevante.

În primul rând, tranzacţia a fost autorizată cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de părţile implicate pe două pieţe relevante, respectiv Craiova şi Târgu-Mureş. Astfel, Auchan şi-a luat angajamentul de a nu creşte preţurile de vânzare cu mai mult de 5 % faţă de media preţurilor altor magazine din reţea, pentru o perioadă de 3 ani. De asemenea, acesta şi-a asumat obligaţia de a nu deschide noi magazine pe cele două pieţe relevante, pentru o perioadă de 5 ani. În aceste condiţii, analiza Consiliului Concurenţei a determinat faptul că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante pe pieţele relevante identificate.

„Consumatorii au posibilităţi reale de alegere în majoritatea zonelor geografice analizate. În plus, angajamentele asumate de părţi asigură o funcţionare corectă a acestor pieţe şi pe viitor. Pe majoritatea pieţelor analizate au avut loc deschideri de noi magazine şi nu există bariere semnificative care să influenţeze intrarea pe piaţa de retail din România”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Tranzacţia a fost iniţial notificată Comisiei Europene, dar autoritatea de concurenţă din România a fost considerată mai bine plasată pentru o analiza mai detaliata asupra posibilitatii de restrangere a concurentei pe piata din Romania.

Decizia Consiliului Concurentei va fi publicată pe site-ul instituţiei dupa ce vor fi eliminate informatiile cu caracter confidenţial.

Grupul Auchan a achiziționat în noiembrie 2012, de la METRO GROUP, hipermarketurile real din Europa Centrală și de Est pentru 1,1 miliarde de euro. În România, Auchan deţine în acest moment 11 magazine, iar de la Metro Group va prelua activităţile operaţionale pentru 20 din cele 24 de magazine real,-. Magazinele din Arad, Constanţa Nord, Oradea Episcopia Bihorului şi Suceava nu vor fi preluate de către Groupe Auchan, ajungând la un total de 31 de magazine.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la nesletterul zilnic gratuit.

Pentru un conținut unic, accesați AICI secțiunea Premium.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *