PROFI arată transparență în legătură cu taxele impuse producătorilor de legume și fructe

La invitaţia retailerului PROFI, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl. Daniel Constantin, a vizitat azi, 21 mai 2015, platforma logistică de legume şi fructe de lângă Bucureşti, punct de aprovizionare pentru magazinele din capitală şi zonele limitrofe. Dl Călin Costinaş, vicepreşedinte PROFI Rom Food a fost gazdă a evenimentului.

IMG-6923 (Copy)Motivul principal al întâlnirii de azi, la care au participat şi câţiva producători de legume şi fructe, a fost identificarea unor căi de facilitare a accesului fermierilor români în marile lanţuri de retail, PROFI fiind unul dintre retailerii foarte interesaţi de a dezvolta astfel de parteneriate cu producători locali.

Actuala platformă logistică pentru legume şi fructe PROFI, cu o suprafaţă de cca 900 de mp şi un rulaj zilnic de 10 camioane pe zi (cca 200 de tone), va mai aproviziona capitala doar până în luna iulie 2015, când se va muta la Km 23 de pe Autostrada A1, în judeţul Giurgiu, într-un depozit propriu ce va avea o suprafaţă de 4.500 de mp.

PROFI mai operează, în ţară, încă două astfel de platforme logistice pentru legume şi fructe, la Timişoara, în comuna Ghirod şi la Cluj-Napoca, fiind singurul retailer din România care operează 3 depozite pentru legume şi fructe. PROFI are în plan deschiderea unei astfel de platforme şi în Moldova.

Dat fiind faptul că se vehiculează ideea ca retailerii percep taxe şi pentru producătorii autohtoni de legume şi fructe, Călin Costinaş a precizat:“Aceştia nu au nicun fel de taxă la PROFI, singura mare problemă pentru un astfel de fermier să devină furnizorul nostru este modul de ambalare al produselor conform unor standerde logistice, alături de modul de sortare şi de calibrare.

Profi s-a arătat deschis ca ministerul să trimită un expert care să aibă acces la toate datele din contabilitate şi la contracte pentru a putea face o evaluare legată de profitabilitatea departamentului de legume şi fructe, dar şi de taxele care sunt impuse producătorilor pentru că se vehiculează că avem taxe foarte mari şi care nu au contact cu realitatea. Credem că această transparenţă nu poate fi decât benefică.”

Referindu-se la greutătile pe care le au producătorii, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl. Daniel Constantin, a declarat azi că “sunt şi probleme de logistică pentru că marile magazine comercializează produsele la anumite standarde, iar producătorii au anumite greutăţi în a răspunde acestor standarde. Rolul nostru, al ministerului este acela de a încerca să îi ajutăm ca prin investiţii să răspundă acestor standarde. Cu cât vor înţelege mai repede că asocierea şi crearea de cooperative şi de depozite reprezintă soluţia de nu avea costuri individuale foarte mari, cu atât costurile se împart şi pot obţine mai uşor fonduri europene, iar produsele româneşti sunt mai uşor de găsit la rafturile magazinelor”.

Un alt punct atins în cursul vizitei de azi a fost cel al recentelor măsuri economico financiare. “Eu nu pot întru într-o competiţie cu cineva care face evaziune fiscală şiplătind taxe, aduc un produs la acelaşi nivel de preţ cu el,” a spus Călin Costinaş. “De aceea apreciez benefice măsurile luate de autorităţi pentru reducerea TVA şi fiscalizarea pieţelor. Retailul modern creează locuri de muncă şi o concurenţă sănătoasă care reduce preţurile pentru consumatori, în timp ce funcţionează cu o rată profitului de aproximativ 1%; de aceea ne dorim fim văzuţi aşa cum suntem, nici mai buni, nici mai răi.”

Cu 294 de magazine şi peste 7.400 de angajaţi, PROFI este lanţul de retail modern cu cea mai mare extindere geografică, în 138 de localități din 40 de județe. Magazinele PROFI au o gama de peste 5.000 de produse.

Galerie foto platformă logistică PROFI:

Acest articol a fost redactat de pe noua tabletă Krüger&Matz EDGE1082Detalii despre toate produsele Krüger&Matz găsiţi aici.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *