Rețeaua Profi – amendată cu 3 milioane de euro de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a anunţat azi, printr-un comunicat oficial, că a sancţionat cu amendă totală de 16,7 milioane lei (echivalentul a aproximativ 4 milioane euro) companiile SC Interfruct SRL, SC Albinuţa Shops SRL şi SC Profi Rom Food SRL pentru fixarea preţurilor de vânzare cu amănuntul a legumelor şi fructelor.

În urma investigaţiei declanşată în octombrie 2009, autoritatea de concurenţă a constatat că cele trei companii au încheiat o înţelegere prin care furnizorul Interfruct stabilea preţurile de vânzare la raft a legumelor şi fructelor comercializate prin magazinele din reţeaua Profi din Bucureşti, aparţinând detailiştilor SC Albinuţa Shops srl si SC Profi Rom Food srl.

„Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o serioasă abatere de la principiul liberei concurenţe pe piaţă. Practic, prin această înţelegere Albinuţa Shops şi Profi Rom Food nu au avut posibiliatea de a reduce preţurile de revânzarea a legumelor şi fructelor, ceea ce ar fi fost în beneficiul consumatorilor” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Înţelegerea dintre Interfruct şi Profi s-a derulat pe o perioadă de un an, iar cea dintre Interfruct şi Albinuta pe o perioadă de 2 ani şi au avut ca obiect legumele şi fructele proaspete, cu excepţia bananelor.

Consiliul Concurenţei a decis sancţionarea cu amendă a părţilor implicate, astfel: SC Interfruct SRL cu 1,8 milioane lei (aproximativ 400.000 euro), SC Albinuţa Shops SRL cu 2,6 milioane lei (aproximativ 600.000 euro) şi SC Profi Rom Food SRL cu 12,3 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro).

Reamintim că, atât SC Profi Rom Food SRL, cât şi SC Albinuţa Shops SRL desfăşurau activităţi pe piaţa de vânzare cu amănuntul pentru bunuri de consum zilnic. În anul 2007, SC Albinuţa Shops SRL a fost achiziţionată de SC Profi Rom Food SRL. În 2010, compania SC Profi Rom Food SRL a fost, la rândul ei, achiziţionată de Polish Gamma Group S.ar.l. din Luxemburg.

Citeşte şi punctul de vedere al Profi Rom Food cu privire la decizia Consiliului…continuare

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,062 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Retail national » Rețeaua Profi – amendată cu 3 milioane de euro de către Consiliul Concurenței

Spune-ți părerea

  1. Aceasta stire este incompleta fara punctul de vedere al celor amendati fara motiv:

    28 aprilie 2011 – Consiliul Concurentei a comunicat astazi decizia sa de aplicare a unei sanctiuni impotriva societatilor PROFI si Interfruct, pentru o presupusa incalcare a legii concurentei.

    “Activitatile noastre, ale celor de la PROFI, sunt permanent menite sa ofere clientilor nostri calitate mai buna la acelasi pret, precum si alte beneficii. Plecand de la aceasta politica, PROFI a stabilit cu Interfruct o relatie care consideram ca a fost clar in avantajul clientilor nostri, fara sa aduca prejudicii tertilor,” a declarat Pawel Musial, Director General PROFI Rom Food.
    “Actiunile PROFI si Interfruct nu au incalcat nicio prevedere din legislatia de concurenta, iar Consiliul Concurentei a ignorat probele aduse de noi in acest sens, atat pe parcursul investigatiilor, cat si in cadrul audierilor. Mai mult decat atat, Consiliul Concurentei a stabilit nivelul amenzii cu incalcarea propriilor reguli de determinare a sanctiunilor. De aceea, ne rezervam dreptul de a contesta aceasta decizie in justitie.”

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: