O altă eroare a Legii Supermarketurilor: TVA-ul, ca taxă, va deveni zero

Continuăm să aducem în atenţie alte disfuncţionalităţi ale Legii 321 sau Legea Supermarketurilor , de data aceasta cu o eroare ce ne arată că dacă aplicăm legea ad literam, TVA-ul, ca taxă, va deveni „0” (zero).

TVA-ulOrinde în lumea asta, preţul de vânzare se formează din: preţul de cumpărare + adaosul comercial + TVA, ori noua lege pune „.” (punct) după adaosul comercial, fără să includă si TVA-ul, ca taxă.

Credit Foto: shutterstock.com

Un alt articol al legii spune că se interzice facturarea serviciilor şi a taxelor. În formatul vechi al legii era interzis doar să se factureze serviciile. În noua formă se interzice facturarea serviciilor dar şi a taxelor. Cum TVA-ul e tot o taxă, ne aşteptăm ca aceasta să nu se mai factureze, deci TVA-ul e să fie”0″ (zero) la toate produsele alimentare.

Este o interpretare ad literam, dar în acelaşi timp o scăpare a legiuitorilor care va conduce la nişte situaţii cel puţin ciudate. Cum ne gândim că dorinţa celor care au iniţiat legea în forma asta nu a fost să facă TVA-ul „0” (zero), concluzia e că Legea a fost făcută în pripă, pe genunchi, fără să se ia în calcul o mulţime de factori (un studiul de impact) şi fără să fie studiată din perspectiva altor legi.

În concluzie, Legea 321, în forma asta, este interpretabilă din punct de vedere fiscal, contabil şi arată posibilitatea ca organele de control să demonstreze unui agent economic că legea nu a fost respectată, aplicând amenzile prevăzute în actul normativ.

Aşadar, problema se va pune la modul: care dintre legi e mai puţin riscant să fie încălcată? Legea contabilităţii din 2014 sau noua Lege 321? Probabil că nimeni nu s-a gândit aşa de departe.

AICI se poate parcurge, în întregime, documentul aprobat de Camera Deputaţilor.

Pe acceasi temă puteţi citi: Disfuncționalități flagrante ale Legii 321 ce vor afecta toți comercianții, nu doar retailul modern.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

4 comentarii la „O altă eroare a Legii Supermarketurilor: TVA-ul, ca taxă, va deveni zero”

 1. Incep sa am o indoiala cu privire la obiectivitatea acestei publicatii.

  D.voastra comparati o taxa a statului (TVA), cu taxele comerciantilor (taxa de raft). Nu cred ca avem ce discuta !

  1. Claudiu Ciobanu

   E dreptul dvs să credeţi de ce doriţi cu privire la publicaţia noastră. În ceea ce priveşte taxa, comentariul dvs nu face altceva decât să întărească cât de aberantă este această prevedere, în conţinutul ei, nu în intenţie, dacă mă înţelegeţi ce vreau să zic. Legea a fost făcută repede, din pix, să treacă, să fie folosită cât mai era timp drept capital electoral şi să servească dumnezeu ştie cui.
   Noi nu am făcut decât să interpretăm ad literam litera legii, exact aşa cum e ea, făcută prost şi fără sens.

  1. Claudiu Ciobanu

   La finalul articolului găseşti proiectul de lege integral, iar dacă vei avea răbdarea să-l parcurgi, vei vedea că ad literam, interzicerea taxelor, fără să se precizeze ce fel de taxe, exact asta înseamnă. Noi doar am constatat eroaarea şi am transpus-o în articol (din taste).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *