Eficiența Retail & FMCG în pragul revoluției IoT

În ultimii ani, Internet of Things (IoT) a evoluat devenind un element de o importanță crucială în viața a miliarde de persoane de pe tot globul, chiar dacă majoritatea dintre aceștia nici măcar nu sunt conștienți de acest lucru. Previziunile arată că folosirea dispozitivelor interconectate nu se va limita la un sector anume, însă în retail dar și în industria FMCG începem să vedem deja o adopție pe scară largă mult mai rapidă decât în majoritatea altor industrii.

frozen-foodCând vorbim despre IoT, nu ne referim la o tehnologie specifică, complexitatea soluțiilor necesare pentru funcționarea optimă a activității de fabricare sau comerț fiind mult prea mare. De asemenea, țările au cadre legislative și standarde de calitate diferite, așa că implementarea unei soluții IoT diferă de la caz la caz. Diferența o face furnizorul.

Credit Foto: shutterstock.com

Explicația pentru această stare de fapt este simplă. Companiile din Retail și din industria FMCG lucrează cu cantități imense de informații care trebuie să fie urmărite în timp real și pe care cineva din organizație trebuie să le gestioneze într-un mod care nu suportă amânare. Marfa stricată pentru că temperatura dintr-un frigider a scăzut și nimeni nu a observat asta la timp este exemplul cel mai des întâlnit, însă exemple în care IoT ușurează viața tuturor cu o intervenție bine gândită putem găsi cu zecile chiar și în operațiuni de dimensiuni medii.

Observând evoluția sectoarelor Retail & FMCG pe plan internațional, putem spune că în doar câțiva ani, succesul nu doar că va fi influențat de adopția soluțiilor IoT. Acestea vor fi factorul determinant al succesului!

Adaptează-te noilor condiții sau dispari

iotAceasta va fi, din păcate, lecția amară pe care unele companii s-ar putea să o învețe prea târziu. Vestea bună este că IoT creează un cadru propice pentru schimbări organizaționale care urmează așa-numita regulă 1% în eficiență – o îmbunătățire de doar 1% a eficienței operaționale are un impact pozitiv major asupra cifrei de afaceri a întregii organizații.

Credit Foto: shutterstock.com

Așadar, când vorbim despre modernizarea modului în care compania își urmărește activitatea zilnică, nu ne referim la investiții masive pe întregul lanț operațional, ci despre mici îmbunătățiri cu impact imediat. Pentru a folosi exemplul de mai sus, monitorizarea condițiilor optime de depozitare a mărfurilor printr-un senzor de temperatură este relativ simplă atunci când furnizorul cu care lucrăm are o soluție integrată.

Soluția SIM Temperature de la Simfony Mobile este un exemplu perfect. Aceasta este alcătuită din partea hardware – senzor, microcontroler, acumulator – și software – platforma de monitorizare, practic, un panou de comandă cu multiple posibilități de control în timp real.

Senzorii transmit datele printr-o cartelă SIM specială(Machine-to-Machine) către platforma Simfony, iar pe baza acelor date se creează rapoarte personalizate extrem de utile pentru luarea deciziilor de optimizare a costurilor. Mai mult, prin platforma Simfony dispozitivele sunt gestionate de la distanță, acestea putând fi reconfigurate, interogate sau verificate.

Versatilitatea soluțiilor integrate

Monitorizarea temperaturii din spațiile refrigerate este doar una dintre utilizările posibile ale soluției integrate. Și ajungem astfel la cel mai mare avantaj al adoptării accelerate a IoT în domeniile Retail & FMCG. Să presupunem că după un timp observăm că este nevoie și de monitorizarea umidității în spațiul refrigerat.

Este nevoie să schimbăm soluția? În niciun caz. Acest lucru este posibil prin adăugarea unor noi senzori. Platforma Simfony poate fi adaptată extrem de ușor chiar de către utilizatorii finali fără cunoștințe de programare, deoarece folosește o interfaţă grafică intuitivă, de tip „drag-and-drop”. Astfel, investiția inițială este adaptată nevoilor specifice ale companiei care apelează la soluțiile IoT și Machine2Machine (M2M).

„Abordarea noastră este să le oferim clienților noștri exact ceea ce au nevoie. Acesta este un avantaj competitiv major al Simfony Mobile, dar nu este singurul. Platforma Simfony este o soluție gândită de la bun început pentru a ușura viața utilizatorilor finali, fiind o platformă care a stârnit deja interesul specialiștilor prin modul în care îmbină versatilitatea și intuitivitatea în folosire. Nu în ultimul rând, Simfony Mobile este singurul furnizor de soluții integrate IoT și M2M care oferă SIM-urile M2M în regim plătești ce folosești – clientul plătește doar pentru SIM-urile active.” – Stefan Florea – Business Development Manager Simfony Mobile.

Am nevoie de o soluție IoT/M2M?

În activitatea organizației din care facem parte există dispozitive sau spații care necesită monitorizare și intervenție în timp real? În organigramă există persoane a căror fișă a postului include monitorizarea și intervenția constantă? Răspunsul afirmativ la oricare dintre aceste două întrebări ar trebui să ne facă măcar curioși despre soluțiile existente.

În timp, sub presiunea concurenței, automatizarea operațiunilor va deveni o normă, fie că ne place sau nu. Soluția este o adopție din timp a noilor tehnologii, ceea ce aduce beneficii pe numeroase fronturi – costuri reduse și eficiență sporită din prima zi, asimilarea principiilor de bază ale folosirii IoT și M2M în afaceri, precum și implementarea unei baze solide pe care se pot implementa în timp noi soluții punctuale.

Pentru mai multe detalii despre soluțiile complete IoT și M2M pentru Retail & FMCG de la Simfony Mobile: contact@simfonymobile.com sau telefon +40 314 361 999.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,062 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Eficiența Retail & FMCG în pragul revoluției IoT

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: