Soluțiile inteligente IoT de la Vodafone, prezentul și viitorul în retail

„Internet of Things (IoT) sau Internetul Lucrurilor transformă obiectele fizice care ne înconjoară într-un ecosistem de informații care ne îmbogățesc și ne vor îmbogăți viața. De la comerț, logistică, transport, smart parking, smart home, IoT aduce din ce în ce mai mult lucrurile în aria digitală, în fiecare zi şi va face din IoT o industrie de multi-trilioane de dolari în viitorul apropiat” (PricewaterhouseCoopers)

Cum IoT – suma interacţiunilor dintre dispozitivele inteligente unice, interconectate prin infrastructura de internet actuală, fără întervenţie umană – va duce la o automatizare în aproape toate domeniile, acesta va permite companiilor cu viziune să dezvolte aplicaţii complexe în arii diverse. Internet of Things reprezintă prezentul şi viitorul ce transformă nu doar oraşele, industriile şi afacerile, ci şi viaţa noastră.

Smart retail

Previziunile arată că folosirea dispozitivelor interconectate nu se va limita la un sector anume, însă în sectorul de retail vedem deja o adopție pe scară largă mult mai rapidă decât în majoritatea altor industrii.

În acest context, Vodafone Business, noua identitate de brand a diviziei enterprise, oferă companiilor soluții Internet of Things (IoT) de ultimă generație pentru a avea succes în procesul de transformare digitală. 

Soluțiile inteligente IoT de la Vodafone au oferit deja beneficii multor industrii aplicând tehnologii specifice fiecărui sector, iar pentru sectorul de retail compania oferă soluții precum: Smart Counting, Digital Media Signage & Smart Analytics, Vodafone Stock Alert, Connected Cabinets, Heat Map, Client Assist, Queue Management, Quick Feedback, Vodafone Wi-Fi, Mobile POS și Smart Parking.

Vodafone Business

Observând evoluția sectorului de retail la nivel internațional, putem spune că în doar câțiva ani, succesul nu doar că va fi influențat de adopția soluțiilor IoT. Acestea vor fi factorul determinant al succesului!

Vodafone Connected Cabinets

Când se vorbește despre modernizarea modului în care o companie de retail își urmărește activitatea zilnică, referirea nu se face la investiții masive pe întregul lanț operațional, ci la mici îmbunătățiri dar cu impact imediat.

Un astfel de exemplu este soluția Vodafone Connected Cabinets care monitorizează condițiile optime de depozitare a produselor în vitrinele și frigiderele din magazine prin instalarea unor senzori externi care monitorizează: temperatura, umiditatea, greutatea, statusul compresor, deshiderea/inchiderea ușilor și miscarea echipamentului.

Vitrinele de produs sunt esențiale pentru creșterea vânzărilor, însă de multe ori nu există un control în timp real asupra acestora. Soluția IoT Vodafone Connected Cabinets ajută, astfel, companiile care operează echipamente de refrigerare să monitorizeze diverși parametri precum: temperatură, umiditate, luminozitate, greutate, numărul de deschideri a uşilor etc.

Soluția permite monitorizarea și gestionarea de la distanță a echipamentelor

Cum funcționează Vodafone Connected Cabinets?

  • Echipamentul monitorizează prin intermediul senzorilor externi parametrii de mai sus
  • Transmite datele colectate prin intermediul soluției Vodafone de comunicații globale M2M
  • Datele sunt transferate în siguranță către serverele Connected Cabinets
  • Retailerul primește alerte specifice pe email și SMS
  • Ratailerul are la dispoziție rapoarte de funcționare a vitrinelor
  • Informațiile pot fi vizualizate de către retailer într-o interfață web personalizată
  • Retailerul are acces la interfață de pe orice device (desktop, tabletă sau smartphone)
  • Retailerul are la dispoziție APIs pentru a conecta vitrinele și la alte aplicații

Un comerciant poate ști, astfel, în orice moment situația stocului pentru produsele expuse, temperatura, localizarea produselor sau consumul de energie. Astfel, retailerul economisește timp, eficientizează costurile operaționale, reduce pierderile, mărește veniturile, îmbunătățește calitatea serviciilor pentru consumatori și reduce erorile operatorilor umani.

Vodafone, lider global în soluții de tip IoT, asigură implementarea end-to-end a unei asemenea soluții, echipamentele și aplicațiile necesare pentru a colecta informații și pentru a transforma provocările unui business de comerț într-un succes.

Vodafone Stock Alert

O soluție complementară cu Connected Cabinets este Vodafone Stock Alert, prin intermediul căreia sunt monitorizate în timp real stocurile de produse, astfel încât să existe întotdeauna marfă la raft. Beneficiile pentru retailer sunt evidente: monitorizarea permanentă a stocurilor, evitarea situațiilor de Out-Of-Stock, consumatorii găsesc întotdeauna produsul la raft, timpul de așteptare scade, iar în plus se optimizează procesele de fabricație și logistice (comenzi/ livrări) astfel încât produsele să nu lipsească de la raft.

Vodafone Smart Counting

O altă soluție dedicată sectorului de retail este Vodafone Smart Counting, cu ajutorul căreia retailerul poate ține evidența numărului de clienți care intră în magazinele sale. Pe lângă asta, are acces la diverse rapoarte și grafice, în timp real, pentru a vizualiza traficul în anumite perioade de timp și a determina intervalele de trafic maxim.

Beneficii: măsurarea eficienței campaniilor de marketing (calculează rata de conversie), o mai bună experiență a clientului în magazin prin scăderea timpului de așteptare și dimensionarea corespunzătoare a personalului din magazin în funcție de traficul de clienți.

Cum funcționează Vodafone Smart Counting?

Vodafone People Counting folosește senzori specializați pentru numărarea persoanelor, iar în funcție de cerințe, se pot folosi mai multe tipuri de senzori. Cei mai simpli sunt senzorii de tip barieră infraroșu care se pot folosi cu precădere în cazul unor intrări unice pentru a putea obține o acuratețe a informației raportate de peste 95%. Senzorul este ușor de instalat și nu necesită instalarea de fire.

Pentru soluții mai complexe se folosesc echipamente cu senzori video pentru numărarea persoanelor. Aceștia procesează informația pe baza unor algoritmi și pot raporta contorizarea pentru mai multe bariere. Astfel de senzori asigură o precizie de peste 98%

Senzorii se conectează la rețeaua de date mobile a Vodafone prin intermediul căreia informațiile sunt transferate către server printr-o soluție de tip VPN pentru a asigura securitatea și confidențialitatea lor.

Serverul asigură stocarea, prelucrarea datelor și livrarea de rapoarte și notificări către utilizatorii soluției. Orice acces în aplicație este precedat de autentificarea și autorizarea accesului utilizatorului.

Portofoliul complet de soluții Internet of Things Vodafone dedicat industriei de retail este disponibil pe iot.vodafone.ro/business.

Vodafone România

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicații mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce include voce, mesaje, date și comunicații fixe. Vodafone Group are divizii în 25 de țări, 44 de rețele mobile partenere și operațiuni de broadband fix în 19 țări. La 31 decembrie 2018, Vodafone Group avea 700 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile și 21 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix, incluzând toți clienții Vodafone din entitățile create în urma unor fuziuni și asocieri.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *