De ce nu există magazine ale retailului modern, în mediul rural?

Metro, Carrefour şi Mega Image sunt retailerii care au avut tentative de a intra cu magazine în mediul rural. 

hypermarketPrimul retailer care a intrat în mediul rural a fost Metro prin reţeaua de magazine în franciză „LaDoiPaşi„, însă formatul de retail presupune ca aceste magazine să fie în continuare operate de antrepre­nori, Metro Cash&Carry pri­mind doar o taxă de franciză de la aceştia. Aşadar, în cazul de faţă nu am putea spune că retailul modern chiar a pătruns în mediul rural.

Credit foto: Shutterstock

Reţeaua „LaDoiPaşi” numără  in acest moment 476 de magazine la nivel naţional.

Acum un an de zile, retailerul Carrefour început să deschidă magazinele Contact în localitătile de pe lângă marile oraşe şi chiar în unele comune mai mari. La acel moment, conducerea Carrefour declara: „„Contact este un concept de magazin de proximitate, operat în regim de franciză – este un magazin de atracție, destinat zonelor periurbane (lăngă oraşe) și rurale. Express este magazinul de franciză pentru zonele urbane. Magazinele Contact prezintă o ofertă variată, si spre deosebire de Express, acest nou format de magazin va include și produse nonalimentare, după modelul <<magazinului universal>>”

Nici în acest caz, fiind vorba tot de o franciză, nu putem spune că retailul modern a ajuns în mediul rural.

Reţeaua „Contact” numără în acest moment 10 magazine.

Retailerul Mega Image a mers şi el în zona rurală, însă doar în localităţile din apropierea Bucureştiului, respectiv judeţul Ilfov, care e mai mult o zonă periurbană, deci şi în acest caz nu putem vorbi de pătrunderea retailului modern în zona rurală.

Care sunt motivele pentru care nu există în mediul rural magazine din retailul modern?

În primul rând, ar fi puterea redusă de cumpărare din mediul rural şi temerea că cifra de afaceri al unui astfel de magazin să fie una care să nu aducă rentabilitate. Altă provocare pentru retailer care ar deschide magazine în mediul rural ar fi pregătirea profesională a viitorilor angajaţi, recrutaţi, evident, din rândul localnicilor.

Poate un alt motiv îl reprezintă concurenţa cu magazinele săteşti de familie care comercializează cu plata „pe datorie” sau „la caiet”, deşi este loc pentru toată lumea care face un comerţ corect.

Nu în cele din urmă, un sistem logistic care să permită o distribuţie uniformă, la nivel naţional – poate chiar depozite regionale – poate fi o piedică în extinderea unor reţele din retailul modern în mediul rural, alături de lipsa accesbilităţii (drumuri, infrastructură, în general).

Avantajele prezenţei retailului modern în mediul rural:

– crearea de locuri de muncă pentru oamenii satului şi implicit asigurarea pensiilor – o problemă reală în mediul rural

– sortimentaţie de produse care nu se pot găsi „la ţară” şi în general o sortimentaţie adaptată specificului zonal şi la preturi accesibile

– garanţia calităţii produselor pe care doar un retailer cu un lanţ logistic strict şi foarte bine pus la punct îl poate oferi, deci se exclude cumpărarea unor produse expirate sau de calitate îndoielnică

– înlăturarea comerţului la negru, fiscalitate şi de aici: aport la bugetul local prin impozite

– colaborarea cu producătorii locali, mai ales cu cei de legume şi fructe, ce pot fi potenţiali furnizori ai acestor magazine

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,053 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » De ce nu există magazine ale retailului modern, în mediul rural?

Spune-ți părerea

  1. […] De ce nu există magazine ale retailului modern, în mediul rural? […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: