ZaharulOradea

Viitorul sediu central Lidl va fi primul proiect certificat BREEAM Outstanding din România și primul din familia Lidl la nivel mondial

Ieri, am avut ocazia să vizităm un şantier altfel, o clădire foarte responsabilă cu mediul şi cu comunitatea, sustenabilă şi foarte inovativă, locul unde va fi, odată cu începutul anului viitor, noul sediu central al companiei Lidl România. Este primul proiect de acest fel din România şi primul din familia Lidl la nivel mondial.

IMG-8569 (Copy)Noul sediu Lidl este o clădire care se construieşte după cele mai inalte standarde de sustenabilitate, astfel încât, la final, după expertize riguroase, să fie certificată Breeam Outstanding, cel mai înalt standard de sustenabilitate și eficiență energetică pentru o clădire, primul proiect de acest fel din România şi primul din familia Lidl la nivel mondial.

În noul sediu central s-au implementat soluții și tehnologii moderne care ating cele mai înalte standarde de eficiență energetică. Procesul de execuție ales vizează obținerea unei clădiri sustenabile, prin reducerea consumului de energie, a emisiilor, amprentei de CO2 și, implicit, a impactului asupra mediului înconjurător.

Acest concept inovativ de clădire verde, realizat de compania suedeză Skanska, a avut şansa să primească verde de la compania mamă pentru a fi dezvoltat. „România este o piaţă mai nouă pentru retailerul Lidl, iar echipa de aici a avut viziunea, dorinţa şi libertatea de a realiza acest proiect,” a declarat Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR la Lidl România.

Noul sediul Lidl, situat în nordul capitalei pe strada Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu, Nr. 58, este un ansamblu de clădiri formate din 2 corpuri legate între ele: corpul principal (P + S + 6) destinat birourilor şi un corp adiacent (P + S + 4) cu funcţiuni conexe (săli de şedinţe, cantină, mini-cafenea, spaţii de recreere şi sală de fitness).

Întregul teren aflat în proprietatea Lidl România, pe care este amplasată clădirea sediului, mai cuprinde: cel mai verde magazin al reţelei cu parcarea adiacentă (inclusiv 5 stații de încărcare gratuită pentru automobile electrice), o parcare subterană şi una supraterană pentru clădirea de birouri şi un spaţiu verde dispus pe 30% din suprafaţa totală a terenului.

Câteva cifre legate de noul sediu Lidl:

  • suprafaţa totală a clădirii – 15.576 mp
  • 360 de posturi de lucru pentru cei aproape 300 de angajaţi câţi sunt la ora actuală dar spaţiul permite să se ajungă la un maxim de 400 de angajaţi
  • 25 de săli de şedinţe pe 2 niveluri
  • cantină cu 110 locuri, situată la parter + terasă
  • terasă la ultimul nivel cu mini-cafenea
  • sala de fitness de 230 mp
  • 234 locuri de parcare + 7 staţii de încărcare maşini electrice + 40 de locuri pentru biciclete
  • ferestre Tripan (3 straturi) cu 30% save energy şi izolare fonică cu un confort sporit de 70%
  • 78 de foraje în pământ până la 100 de metri adâncime, cu o reţea de 34 de km de ţeavă
  • în contrucţie se folosesc materiale 100% certificate, materiale reciclate, lemn certificat FSC etc

IMG-8581 (Copy)Faţada clădirii este una inteligentă şi inovatoare ce utilizează un sistem de umbrire nu doar automatizat dar şi cu motorizare şi senzori de protecţie împotriva vântului şi a ploii, iar obloanele se direcţionează automat în funcţie de poziţia soarelui. În acest fel se eficientizează transferul termic cu 60 – 70%.

Echipamentele de răcire sau grinzile de răcire sunt amplasate pe tavan şi au o circulaţie a aerului foarte lentă din punct de vedere fonic (silenţioasă) şi al debitului de aer dar şi foarte eficientă, în acelaşi timp. Pentru încălzire şi răcire clădirea foloseşte energia din sol, adică un sistem geotermal cu pompe de căldură ce a presupus 78 de foraje în pământ până la 100 de metri adâncime.

Lucrările pentru noul sediu central au început din luna ianuarie 2016. Proiectul urmează a fi finalizat la sfârşitul acestui an, iar angajaţii Lidl România se vor muta cel târziu la finalul lunii februarie 2018.

Skanska, dezvoltatorul și constructorul de clădiri ecologice de birouri, este un antreprenor general internaţional, originar din Suedia, prezent în România de 6 ani. Sediul central Lidl este cel de-al 5-lea proiect în România dar este primul proiect extern, celelalte 4 fiind investiţii proprii.

Lidl este unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din Europa, activând în 27 de țări europene și având peste 140 de centre logistice ce asigură aprovizionarea a aproximativ 10.000 de magazine. Cu mai mult de 215.000 de angajați, Lidl se numără printre primii 10 comercianți de produse alimentare la nivel mondial. În România, Lidl are o reţea de 211 magazine.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,059 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Viitorul sediu central Lidl va fi primul proiect certificat BREEAM Outstanding din România și primul din familia Lidl la nivel mondial

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: