Stocul modern de spații logistice și industriale a atins 1,8 milioane mp la mijlocul anului 2014

Stocul modern de spații logistice și industriale a atins 1,8 milioane metri pătrați la sfârșitul primului semestru din 2014, aproximativ 53% din aceste spații (950.000 mp) fiind în Capitală, conform studiului DTZ Research. Valoarea chiriei nu s-a modificat semnificativ în prima jumătate a anului, încadrându-se în intervalul 3,6 — 3,9 euro/mp/lună.

HAVI Logistics Distributionszentrum in Olaine (Lettland). Foto: HAVI LogisticsAlte orașe cu spații logistice și industriale importante sunt Ploiești, Timișoara, Brașov, Pitești, Arad și Cluj Napoca.

Volumul total al închirierilor în primul semestru a fost de 89.000 mp, cererea nouă reprezentând 70% din acest volum, cu 61.000 mp tranzacționați, în timp ce 28.000 mp au fost renegocieri și prelungiri de contracte. În București, volumul închirierilor a fost de 34.000 mp (46% din totalul național), cererea reprezentând 90% dintre tranzacții. Mare parte a cererii a fost generată de companii care activează în sectorul producției, urmate de companii de logistică, automotive și retail.

Rata medie de neocupare a spațiilor logistice și industriale din România este de 8%, iar în București se înregistrează, în continuare, o rată de neocupare peste media națională (10%). Orașe precum Cluj, Brașov, Pitești și Oradea înregistrează, însă, o rată de neocupare sub 2%.

Valoarea chiriei nu s-a modificat semnificativ în prima jumătate a anului.

Chiriile prime pentru depozitele moderne se încadrează în intervalul 3,6 — 3,9 euro/mp/lună, chiria netă efectivă fiind cu 10-20% mai mică. Comparativ cu S1 2013, chiriile prime au scăzut cu 5%. Pentru unități cu suprafețe sub 5.000 mp, nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 și 3 euro/mp/lună.

”Faptul că piața a devenit mult mai dinamică, stimulată mai ales de companiile noi care activează în sectorul producției, oferă o nouă perspectivă dezvoltărilor de spații industriale și logistice. Având în vedere că în ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spațiilor logistice și industriale a fost reprezentat de proiectele build-to-suit, estimăm că, începând cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera optiunea de a construi speculativ, atât în București, cât și în orașele importante”, a declarat Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department la DTZ Echinox.

Suprafața medie solicitată în primul semestru al acestui an a fost de 3.500 mp, fapt ce subliniază atitudinea precaută a chiriașilor în ceea ce privește strategia de expansiune, aceștia preferând o creștere a suprafeței închiriate în etape.

Sursa: AGERPRESFoto

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,062 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Logistica » Stocul modern de spații logistice și industriale a atins 1,8 milioane mp la mijlocul anului 2014
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: