Top 10 evenimente din retail, în 2014

Ca în fiecare an, trecem în revistă cele mai importante evenimente din piaţa de retail & industria FMCG din România pentru anul abia încheiat, iar azi dedicăm acest articol celor mai importante 10 evenimente din retailul autohton petrecute în 2014.

2014 a fost un an destul de liniştit, fără preluări de marcă sau închideri masive de magazine; a fost un an în care expansiunea principalilor retaileri s-a făcut într-un ritm moderat şi în care am bifat câteva cifre rotunde: 100 de magazine pentru Kaufland în România şî 400 de magazine ale reţelei Mega Image în România.

De asemenea, pe lăngă unele inovaţii din retail, 2014 a continuat trendul din 2013 cu orientarea retailerilor alimentari din România către e-commerce, cu jucători noi precum Mega Image, ce lansează primul supermarket online în parteneriat cu eMAG sau Selgros (parteneriat cu MegaMarket.ro) şi cu ataşarea a noi servicii la cele existente pentru alţi retaileri, precum cora şi al său coraDrive.ro, primul serviciu de tip Drive din Romania, care a trecut şi la livrări la domiciliu.

Top 10 evenimente din retail, în 2014

1. PROFI a inaugurat, în luna iunie 2014, la Sighişoara, primul magazin modular din sud estul Europei. Conceptul are la bază o tehnologie inovatoare, care face ca magazine în format ideal să poată fi deschise in zone greu accesibile, iar în plus magazinul se poate mări sau micşora, in functie de nevoi, într-un timp foarte scurt.

În premieră pentru revista retail-FMCG.ro şi pentru CEO PROFI, discursul „altfel” al lui Pawel Musial cu ocazia inaugurării primului magazin modular.

DSC04399 (Copy) (2)2. După ce a “spart gheaţa” la jumătatea lunii iulie 2014 prin serviciul de livrare la domiciliu asociat magazinului AB COOL FOOD, Mega Image face, în luna august 2014, o mişcare aşteptată de majoritatea specialiştilor din retail şi intră în forţă în zona de e-commerce prin parteneriatul cu cel mai mare jucător al comerţului online din România, eMAG. Serviciul presupune atât comenzi cu livrare la domiciliu – oriunde în ţară – cât şi în sistem Drive, adică cu ridicare din magazine.

3. Cora România încheie un parteneriat cu TNT Express România pentru coradrive.ro care își extinde serviciile, începând cu luna decembrie 2014, când a început livrările comenzilor la domiciliu.

4. Auchan deschide, în aprilie 2014, magazinul din Centrul Comercial AFI Cotroceni, Bucureşti, cu care încheie procesul de remodelare a celor 20 de magazine Real preluate de la Metro Group.

5. Selgros Cash&Carry România intră în comerțul online printr-un parteneriat cu operatorii platformei online MegaMarket.ro. Supermarket-ul MegaMarket.ro comercializează exclusiv produse disponibile în magazinele Selgros Cash&Carry din România.

6. Aici, de fapt, este vorba de două evenimente, dar le-am grupat pentru că exista legatură între ele: După încheierea parteneriatului dintre Grupul Carrefour şi societatea Angst din luna mai 2014, ce presupunea francizarea a 21 de magazine de proximitate Angst sub sigla Express, magazine Angst ieşind din reţeaua Express, Mega Image preia, în luna august 2014, 20 de magazine operate de rețeaua Angst, situate în București.

7. 2014 este anul în care METRO Cash & Carry aniversează 50 de ani de la înființare. Jucătorul numărul 1 în lume din domeniul cash & carry a marcat cea de-a 50-a aniversare, inclusiv în România, prin numeroase și diversele activități care au avut un punct comun: celebrarea afacerilor independente.

8. Mega Image atinge, în luna decembrie 2014, pragul de 400 de magazine deschise în România cu ambele branduri: Mega Image şi Shop&Go, consolidându-şi poziţia de cel mai mare retailer din România după numărul de magazine.

9. În luna noiembrie 2014, Kaufland a inaugurat cel de-al 100-lea magazin al reţelei din România, fiind în continuare retailerul cu cea mai mare suprafaţă de vânzări.

10. Retailerul REWE România, operatorul magazinelor tip discount PENNY MARKET şi XXL Mega Discount, a deschis la Ploiești, în luna aprilie 2014, primul magazin tip discounter pentru femei din România, ştire preluată de pe site-ul nostru la acea vreme şi de către Planet Retail.

Urmează: Top 10 evenimente din industria FMCG din România, în 2014

 În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

2 comentarii la „Top 10 evenimente din retail, în 2014”

  1. Pingback: Sinteza săptămânii 2 - 6 februarie 2015

  2. Pingback: Evoluția retailului alimentar din România, în 2014. Previziuni pentru 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *